Заповніть всі поля

Edit Template

“ВІД ВИТОКІВ ДО СЬОГОДЕННЯ” (частина 1)

КОЛОМИЙСЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ КОЛЕДЖ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ У 2020 РОЦІ ВІДЗНАЧАЄ 80-РІЧЧЯ СВОГО ЗАСНУВАННЯ

Запрошуємо студентів, викладачів, випускників, ветеранів педагогічного коледжу на наші урочистості, які відбудуться після завершення карантину.

ВІД ВИТОКІВ ДО СЬОГОДЕННЯ
(коротка історія коледжу, частина 1)

Місто Коломия відоме в Україні й за її межами не лише тому, що тут міститься Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського з єдиним у світі музеєм «Писанки», а ще й завдяки давнім освітнім традиціям. Зокрема, ще 1892 року в Коломиї відкрили одну з перших українських гімназій нашого краю. Тепер у Коломиї діють п’ять технікумів та коледжів, два інститути. Без перебільшення, Коломия – це студентське місто. Свій внесок у розвиток освіти додає й Коломийський педагогічний коледж Івано-Франківської обласної ради.
Коломийський педагогічний коледж – один з найстаріших і найвідоміших педагогічних навчальних закладів заходу України. Свою діяльність розпочав у січні 1940 року як педагогічна школа, яка готувала вчителів для початкової та середньої шкіл. 1944 року було відновлено діяльність навчального закладу вже як Коломийського педагогічного училища. 1952 року у місто над Прутом перевели Станіславське педагогічне училище, яке об‘єднали з Коломийським педагогічним училищем. 1956 року було ліквідовано Рогатинське педучилище, а учнів переведено до Коломиї. Так було завершено організаційне оформлення Коломийського педагогічного училища, яке готувало вчителів початкових класів.
Поряд з підготовкою вчителів початкових класів і старших вожатих, 1957 року розпочалася підготовка вчителів музики та співів. У 1995 році педучилище було реорганізовано в індустріально-педагогічний технікум. З 1996 року розпочалась підготовка фахівців із соціальної педагогіки та вчителів образотворчого мистецтва. За період з 1940 року і до 1 вересня 1999 року заклад очолювали директори: Василь Денисюк, Серафим Шимко, Василь Діденко, Петро Рязанов, Сергій Мельник, Мотря Світлична, Андрій Ролік, Любов Мельникова, Ніна Чужба, Катерина Протас, Дмитро Одосій, Любомир Грабець, які доклали багато зусиль до становлення та розвитку педагогічного училища. Наказом Міністерства освіти України з 1 вересня 1999 року на базі педагогічного відділення індустріально-педагогічного технікуму створено Коломийський педагогічний коледж як структурний підрозділ Прикарпатського університету ім. В.Стефаника, директором якого призначено Олега Пилип’юка, а з грудня 2001 року керівником коледжу став Валерій Ковтун.
З вересня 2005 року ми проводили підготовку бакалаврів зі спеціальності «Початкове навчання», з 2006 року – бакалаврів з «Образотворчого мистецтва» та «Соціальної педагогіки». Рішенням сесії Івано-Франківської обласної ради з 1 січня 2014 року коледж був виведений зі структури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і на його основі створений Коломийський педагогічний коледж Івано-Франківської обласної ради.
Педагогічний коледж входить у науково-навчально-методичний комплекс з Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти. Навчальний заклад уклав угоду про співпрацю з Прикарпатським національним університетом ім. Василя Стефаника та Коломийським інститутом Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Розпочалась співпраця із Національною академією педагогічних наук України.
За 80 років у педагогічному коледжі підготовлено більше ніж 16 000 фахівців для освітньої галузі України. Для їх випуску впродовж цього періоду було залучено більш як 330 викладачів. У серцях випускників залишилась пам’ять про 130 наших колег, які відійшли у вічність. Це наші корифеї: Вітольда Проців, Микола Бездідько, Леонід Шевченко, Роман Стиренко, Поліна Волошина, Олександр Скороваров, Ніна Горянська, Володимир Данькевич, Володимир Левицький, Василь Джаман, Василь Чорнописький, Петро Гандурський, Анастасія Соколишин, Тамара Хоменко, Марія Василюк, Петро Сверида, Степан Калимон, Валентина Кулик…
Сьогодні у коледжі навчаються 580 студентів, підготовку яких забезпечують 81 викладач. З них 11 – кандидати наук, 84 % педагогічного колективу – фахівці вищої категорії, 45 % мають звання «викладач-методист». Дев’ять викладачів коледжу є магістрами, два – заслуженими працівниками освіти та культури, один – заслужений художник України, двоє є членами творчих національних спілок. Два наших працівники нагороджені орденами України, 26 – нагороджені знаком «Відмінник освіти України», шість – знаком «Василь Сухомлинський», 32 працівники нагороджені грамотами Міністерства освіти і науки України, 36 – подякою міністерства. Міністерство освіти і науки високо оцінило роботу педагогічного коледжу з підготовки освітянських кадрів, відзначивши кожного викладача однією із відомчих нагород. Академія педагогічних наук України також відзначила роботу одинадцяти наших викладачів.
Впродовж останніх років 19 викладачів коледжу здобули науковий ступінь кандидата наук у галузі педагогіки, психології, філології, історії, філософії та мистецтвознавства. Серед них Ярослава Колибаб’юк, Юрій Султанов, Романа Дудик, Інга Єгорова, Галина Микитюк, Оксана Ворощук, Микола Марчук, Леся Мороз, Любомир Лехник, Наталія Матейко, Дмитро Курчій, Олександр Солецький, Ольга Садов’як, Юлія Паненкова, Уляна Борис, Оксана Вінтоняк, Марія Лукашенко, Людмила Прокопів та Наталія Трефяк.
У коледжі працює 33 викладачі, які свого часу закінчили педагогічне училище. Окремі з них справі підготовки вчителів початкових класів віддали понад тридцять років; серед них Любов Масевич, Лідія Паненкова, Любов Акімова, Маркіян Солецький, Іван Николайчук та Михайло Ходак.
Впродовж двох років у коледжі працював відомий вчений у галузі української етнопедагогіки, професор Прикарпатського університету Мирослав Стельмахович. Для вивчення і впровадження українознавчих ідей у систему підготовки вчительських кадрів 2009 року в педколеджі відкрито світлицю академіка Стельмаховича. За ініціативи коледжу підготовлено і видано двотомник його наукових праць. Наказом Головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА 2011 року на базі світлиці створено Обласний центр української етнопедагогіки.

Валерій КОВТУН,
директор Коломийського педагогічного коледжу, заслужений працівник освіти України, почесний громадянин міста Коломиї

(далі буде)

#відвитоківдосьогодення #нашаісторія

About Us

Luckily friends do ashamed to do suppose. Tried meant mr smile so. Exquisite behaviour as to middleton perfectly. Chicken no wishing waiting am. Say concerns dwelling graceful.

Services

Most Recent Posts

Company Info

She wholly fat who window extent either formal. Removing welcomed.

Міністерство освіти і науки України

Державна служба якості освіти

Підприємство "Інфоресурс"

Нова українська школа

Електронна версіія підручників

Український центр оцінювання якості освіти

Освітній портал "Педагогічна Преса"

ДОН Івано-Франківської ОДА

ІФОІППО

Як нас віднайти?

тел.: (03433) 2-65-31,
моб.: (098) 499-15-26 (на час вступу)

pedkol.if@ukr.net

вул. Івана Франка 12,
м. Коломия, Івано-Франківська обл, 78203

https://pedcollege.kolomyya.org/

Ми в соціальних мережах

© 2023